X Window

Ce este X Window System ?

X Window System este o interfață grafică care a fost dezvoltată la Institutul de tehnologie din Massachusetts (MIT). Firmele comerciale au făcut din X interfața  standard pentru sistemele UNIX. Practic orice sistem UNIX rulează un fel de X.

Pentru Linux acesta este “XFree86” – o versiune gratis dezvoltată de un grup de programatori.

Pornirea mediului X Window

Pornirea este foarte simplă: tastând la prompt comanda “startx“.

Dar pentru aceasta, X Window trebuie sa fie corect configurat de către administratorul sistemului .

xwindow
Figura 12.1. Mediul X Windows

 

Ce sunt ferestrele

Pentru sistemele care pot rula mai multe programe simultan (multitasking) sistemul de ferestre poate fi foarte util afișând pe același ecran mai multe programe, fiecare într-o fereastră.

Ferestrele sunt porțiuni din ecran ale căror conținut sunt controlate de aceste programe. Ele se pot suprapune și pot fi mutate și redimesionate.

O fereastră este alcătuită din suprafața client, bara-titlu + butoane sistem, margine + colțuri.

xwindows
Figura 12.2. X Windows

Ce este mouse-ul ?

Mouse-ul este un dispozitiv (hardware) indispensabil în lucrul cu ferestrele. El are 2 (sau 3) butoane și de regulă este responsabil de mișcarea pointerului pe ecran. Acest pointer este o mică săgeată de regulă, dar poate avea și alte forme: clepsidra, ceas, linie, x, etc…

De regulă se mânuiește cu mâna dreaptă, butonul cel mai important fiind cel din stânga.

Operații cu mouse-ul

Pe lângă operațiile banale de “mișcare” a mouse-ului și “click” (adică apăsarea și eliberarea butonului mouse-ului), există una mai complexă și anume operația “Drag and Drop” (târăște și aruncă). Aceasta constă în 3 etape:

–          “Apucarea” : Se poziționează pointerul mouse-lui deasupra “obiectului” dorit, și se apasă butonul (stâng) al mouse-ului.

–          “Târârea”  : Se mișcă mouse-ul fără a i se elibera butonul, pana în punctul dorit.

–          “Aruncarea”: Se eliberează butonul mouse-ului.

Operații cu ferestre: mutare, redimensionare, închidere

Mutarea și redimensionarea ferestrelor se bazează pe operațiunea “drag and drop” (târăște și aruncă), efectuată cu mouse-ul. Astfel, mutarea ferestrelor se face executând drag and dop cu bara-titlu a ferestrei, iar redimensionarea lor se face executând drag and drop cu marginile (sau colțul) acesteia.

Deschiderea unui terminal

Linia de comandă este foarte puternică în sistemele Unix și de aceea chiar din mediul grafic X poate fi necesară. Petru aceasta este necesar un terminal rulând într-o fereastră a sistemului X. Există multe moduri de a porni un terminal, depinzând de regulă de configurarea managerului de ferestre.

Pentru o distribuție Red Hat, cu un manager de ferestre “clasic” (FVWM) pornirea unui terminal se face în felul următor: se execută un “click” pe suprafața liberă a ecranului (nu într-o fereastră). Din meniul care va apare. se alege opțiunea “New Shell”. După executarea comenzii, pe ecran va apare o nouă fereastră, în care este afișat promptul sistemului.

Lansarea în execuție a unui program

Aici există două cazuri: Dacă programul respectiv există în meniul pornit de “click” pe suprafața liberă a ecranului (sau prin alte meniuri, depinzând de managerul de ferestre) se lansează de acolo. Dacă nu, programul dorit se poate lansa de la linia de comandă (dintr-un terminal), la fel ca un program în modul text.

Atenție: Dacă lansați programul în modul obișnuit (foreground) terminalul va aștepta programul să se termine înainte să afișeze promptul din nou! Dacă nu doriți acest lucru, luați în considerare lansarea programului în background (adăugând “&” la sfârșitul comenzii).

Închiderea sistemului X

Dacă nu găsiți prin meniuri o comandă “Logout”, sau “Exit” iată o combinație de taste care face același lucru: “Ctrl+Alt+BackSpace”.

De regulă, este bine să închideți toate programele care rulează, pentru ca altfel vor fi închise automat.

Atenție: A nu se confunda combinația “Ctrl+Alt+BackSpace” (care provoacă închiderea sistemului X) cu combinația “Ctrl+Alt+Delete” care provoacă resetarea calculatorului !

Leave a comment